35. Axel har fått en artificiell bukspottkörtel

 Har man diabetes, har man allt sedan insulinet upptäcktes, varit tvungen att sticka sig i fingret för att veta vad sitt blodsocker är. För friska människor reglerar kroppen blodsockret själv, och det ligger då mellan 4 och 6 mmol/l. Har du diabetes, fungerar inte detta, och du kan utan svårighet snabbt komma upp i ett blodsocker över 20, om du inte samtidigt tar insulin.

Ett högt blodsocker förstör över tid dina njurar och ögon, och du dör inom ett år utan insulin. Har du tillgång till insulin, behöver du dock dosera det rätt, för annars hamnar du för lågt i blodsocker, och även detta kan vara förenat med livsfara.

Med andra ord, är en diabetesförälders största utmaning, att hela tiden dygnet runt, hålla koll på sitt barns blodsocker.

Runt millenieskiftet dök de första kontinuerliga blodsockermätarna upp. Denna monterades på kroppen, och gav  genom en sensor i huden möjlighet att mäta blodsockret när man önskade. Sensorn kunde man nämligen med en apparat skanna av, och på så vis få reda på sitt blodsocker helt utan stick (förutom när man bytte sensorn, vilket var ca en gång i veckan). 

Det är denna teknik vi använt i fem år, vilken i kombination med en insulinpump har underlättat livet en del för barnet som har diabetes. Inte så mycket för föräldrarna.

Som diabetesförälder, måste du hela tiden följa de värden som blodsockret visar - och snabbt agera på detta genom att klicka på en annan apparat som doserar insulin. Dygnet runt.

Många vakna nätter och stökiga dagar med ständigt dåligt samvete för att blodsockret borde vara bättre. En otrolig stress.

 

Nu finns dock även i Sverige tillgång till den senaste tekniken, där blodsockermätare och insulinpump automatiskt pratar med varandra, och fungerar som en artificiell insulinproducerande bukspottkörtel. Ett så kallat closed-loop system.

Vi har nu haft förmånen att prova detta nya system, och det är verkligen helt sjukt bra!

 Ingen mer oro på natten för att Axel ska gå lågt och hamna i koma - pumpen märker det själv och stänger själv av insulintillförseln.

Inga mer superhöga blodsockervärden - pumpen känner av detta, och korrigerar detta själv med extra insulindoseringar.

Ja, det är verkligen näst intill magi. Vi har kört detta system i tre månader nu, och Axels värden har redan förbättrats rejält. Och vi kan sova hela nätter. Det har vi inte gjort på fem år. 

Inledningsvis var det en hel del protester från Axel, till att hela tiden behöva vara fastkopplad till en slang. Men detta har, genom ekonomiskt fördelaktiga incitamentprogram för Axel, klingat av. Axel förhandlade nämligen till sig 1 000 kr av sin far, för att i ett första steg, ge systemet 2 månader. Nu har det som sagt gått tre.

Pumpen är även väldigt enkel att koppla loss från sensorn, och lägga åt sidan,  när man skall duscha eller sparka karate.

Vilket fantastiskt medicintekniskt steg framåt.

 



Kommentarer