24. Poolen färdig.

Jaha, då är poolen fylld, tekniken på plats och trädäcket färdigt. 

Bara sommarvädret som saknas.

Måste ändå säga att det kändes lite mäktigt att den 16:e december få trycka på den trådlösa sändaren för att i midvinternatten tända poolbelysningen för första gången. Tyvärr har snön försvunnit men det var ändå minusgrader, mörkt och stjärnklart. 

Måste ändå säga att Folkpool Örebro har skött sig bra hittills. De har monterat enligt plan, och det blir ett ganska stilrent teknikrum, med snygga diskreta kabeldragningar och rör.

Garaget ligger ju högre än poolen, så cirkulationspumpen är monterad under pooldäcket, och trycker upp vattnet ca 10 meter till garaget. Alltså inte i höjd. Kanske 2 meter i lägesskillnad.

Värmepumpen sitter på utsidan av garaget, precis bakom tekniken på bild nedan. Garaget är isolerat och håller via element minst +5 grader året runt.

Som jag har förstått det, ska värmepumpen (Heatforce Inverter Plus 90) ge järnet vid uppstart ett par dagar, för att sedan gå ned och lägga sig runt 50% i effekt när önskad temperatur har uppnåtts, och hålla detta under säsongen. Det är genom att överdimensionera pumpen, och endast köra 50%, som man får upp verkningsgraden COP, till ca en faktor 7 i nordiskt klimat. Skulle man haft pool i Thailand hade den varma luften och höga luftfuktigheten givit en COP på 11. Nåväl, att få ut sju gånger mer effekt än man betalar för är nu ändå lysande.

Man behöver även via bypass kopplingen se till att flödet över pumpen blir lagom.

Bypasskopplingen har egentligen tre funktioner.

  • Minska mottrycket i systemet - poolvärmepumpens värmeväxlare skapar ett motstånd i flödet vilket kan begränsa cirkulationen onödigt mycket.
  • Undvika slitage på värmeväxlaren - har man en pool med mycket stora cirkulationsflöden kan det över tid ge onödigt slitage på värmeväxlaren i poolvärmaren.
  • Se till att temperaturökningen över värmepumpen blir ca 1-2 grader beroende på pump. Om detta inte kan uppnås när poolvärmepumpen går på full effekt kan man med hjälp av by-passen leda en del av flödet vid sidan om, för att uppnå önskvärd temperaturökning. Det är även genom detta som maximal verkningsgrad uppnås. Man vill inte att värmepumpen ska nyttjas för hårt och behöva frosta av hela tiden, vilket blir effekten av för högt flöde. Men samtidigt vill du inte att den stänger av sig stup i ett, för att flödet är för snålt. Termodynamik och optimeringslära.

Jaha, då är det snart jul. Och sen blir det vår, och då kan man testköra hela systemet. Spännande!

Kommentarer